Televize Óčko navýšila datový tok zvuku na satelitu Astra, kvalitní obraz pouze za poplatek

10. září 2019

Na družici Astra i v pozemním vysílání hradí skupina Mafra distribuci na vlastní náklady. Divák tak nemůže očekávat, že dostane stejný servis jako zákazníci placených služeb včetně vysílání v HD rozlišení.

Hudební televize Óčko v uplynulých dnech navýšila datový tok zvuku prostřednictvím družice Astra 3B, satelitní pozice 23,5 stupně východně. Tento technický parametr se zvýšil na hodnotu 192 kbps. Nadále se vysílá ve formátu MPEG-2 s dvoukanálových zvukem. Přesto, že Óčko nedávno na satelitu přešlo na nový způsob distribuce, který jsme popisovali v tomto textu, jeho obrazová kvalita zůstává velmi nízká, podobně jako v pozemním vysílání DVB-T.

Z vysílání hudební televize Óčko HD

Proč je Óčko šířeno na satelitu s výrazně nižší obrazovou kvalitou, než je tomu v placených službách? Důvod je jednoduchý. Óčko si tento způsob distribuce hradí zcela ve své režii a šířeníí probíhá v režimu free-to-air (FTA), tedy nekódovaně. Diváci, kteří požadují hudební kanály skupiny Mafra včetně nové televize Óčko Black s vyšší obrazovou kvalitou, se musí obrátit na poskytovatele placených služeb. Zde jsou již Óčka dostupná také ve Full HD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související