TV Nova umístila Televizní noviny dočasně do studia o velikosti krajského kanálu, běžný divák by neměl nic poznat

31. květen 2021

Mediální skupina Nova svou hlavní zpravodajskou relaci přesunula z klasického studia do téměř plně virtuálního prostředí, kde zbyla pouze deska stolu. Dosavadní prostor nyní prochází náročnou rekonstrukcí a modernizací, kterou komerční televize zatím nechce blíže komentovat.

Zadání pro dočasné studio bylo jasné, divák by pokud možno neměl nic poznat. Ostřílený mediální profík pravděpodobně velmi brzo rozklíčuje, že „tady něco nehraje“. Televizní noviny a další pořady se v současné době vysílají z virtuálního studia, které má na obrazovce působit dojmem původních prostor, v reálu jde ovšem o místnost, která má odhadem velikost tak třicet metrů čtverečních, což je přibližně pětina oproti standardnímu stavu. 

Stávající zpravodajské studio prochází rekonstrukcí po sedmi letech. Zatímco dosavadní prostor byl rozdělen na dvě části a v jednu chvíli se z něj vysílala například Snídaně s Novou nebo zpravodajská relace, u nového tomu tak nebude. Půjde o jednotný celek a také proto ho není možné při rekonstrukci vybavovat postupně. Další detaily zatím nechce mediální skupina odhalovat, nicméně dá se očekávat, že mezi nové vybavení například budou patřit i 4K kamery.

Čtěte také

Virtuální studio, které je v provozu nyní, na několik měsíců splní to, co je od něho požadováno, tedy vysílání zpravodajských a publicistických relací, jako jsou třeba Televizní noviny, Sportovní noviny nebo Počasí. Studio snímají tři statické kamery se čtecím zařízením a další snímač, který nahrazuje běžně využívaný kamerový jeřáb. Exkluzivní možnost podívat se na dočasné studio dostaly pouze dvě redakce, jednou z nich je právě Digitální rádio Českého rozhlasu. 

Cílem zadání bylo zachovat divákům maximální počet pohledů, které jsou běžně k dispozici. Nutno ovšem upozornit, že kamery ve studiu jsou statické a během vysílání s nimi není možné manipulovat. Veškeré pohyby jsou dopočítávané softwarově poté, co obraz projde režií. V případě výpadku jsou připraveny ještě dvě zálohy. Hardwarově nevyžaduje toto dočasné řešení překvapivě nijak extra náročný hardware. Volnými slovy jednoho z členů kreativy – je to lepší herní počítač. 

Čtěte také

Při realizaci virtuálního studia pro zpravodajství a publicistiku šlo o spolupráci složek techniky, grafiky a zpravodajství. Změnit bylo nutné ale například i šatník moderátorů a moderátorek, upravit jejich účesy a osvětlovače naučit také jinak scénu nasvítit.

Vzhledem k tomu, že Nova musela řešit realizaci virtuálního studia v době pandemie covid-19, nakonec ji vytvořila ve vlastní režii. Tým, který se osvědčil, pracuje v současné době i na nové podobě studia, které má být hotové za několik měsíců. Od nápadu k realizaci trvala příprava stávajících prostor s přestávkami přibližně půl roku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související