V německé spolkové zemi Sársko by mohl vzniknout první lokální DAB+ multiplex

22. květen 2020

O provoz této sítě má zájem stanice Radio Saarschleifenland. Pokud se podaří zkoordinovat pro tento multiplex vysílací kanál, odstartovat by mohl na přelomu letošního a příštího roku. Vstupní investice má být v přepočtu okolo 200 tisíc korun.

Německá rozhlasová stanice Radio Saarschleifenland (RSL) uvažuje o spuštění vlastní pozemní digitální sítě DAB+. RSL by se tak stálo vůbec prvním programem, který by provozoval ve spolkové zemi Sársko lokální DAB+ multiplex. Provozovatel to potvrdil portálu Teltarif.de. Generální ředitel RSL Jan Lüghausen uvedl, že příjmy z reklamy nejsou tak velké, aby stanice mohla financovat provoz v chystaném regionálním multiplexu DAB+ Saarland.

Podle Lüghausena je představa, že vysílač bude mít výkon mezi sto až pěti sty Watty. Tento multiplex už by mohl odstartovat na přelomu letošního a příštího roku. Záleží však pochopitelně na tom, zdali se pro jeho provoz podaří Národní síťové agentuře vyhradit volný kmitočet. Inspiraci pro tento projekt bere provozovatel například v Bad Kreuznachu, Lipsku, Freibergu nebo Chemnitz, kde už sítě tohoto typu fungují. Vstupní investice by měla činit okolo 7000 eur (necelých 200 tisíc Kč).

autor: lukpo
Spustit audio

Související