V Rakousku by mohly odstartovat další DAB+ multiplexy, mediální regulátor není proti

12. říjen 2021

Rakouský mediální regulátor se nebrání tomu, aby na tamním trhu odstartovaly další digitální rozhlasové sítě ve standardu DAB+. Koncem září na svém webu zveřejnil výzvu týkající se zájmu o další celoplošnou programovou nabídku a regionální, případně lokální sítě.

Portál Dehnmedia například z dokumentu cituje, že v tuto chvíli není možné bezpečně říci, zdali budou 5G sítí dostatečnou alternativou ke stávající distribuci signálu. „Stejně jako dříve evropský vývoj s ohledem na standard pozemního přenosu neodhalil žádné jiné ekvivalentní alternativy k distribuci pozemního rádia, než je DAB+,“ píše se v dokumentu, který si mohou naši čtenáři stáhnout v němčině na webu RTR.

DAB+ v Rakousku: vysílače a kmitočty multiplexu DAB+ Austria

V Rakousku funguje prozatím pouze celoplošná síť DAB+ Austria a metropolitní multiplexu CityMUX II Wien. S přehledem nejbohatší programovou nabídku pak má Bregenz u Bodamského jezera, kde se setkávají stanice ze třech států – kromě našich jižních sousedů i z Německa a Švýcarska. Reakce na výzvu KommAustira se očekávají do konce tohoto měsíce, regulátor pak ve věci zaujme další postup. Realizace by mohla proběhnout ve III. kvartálu 22.

autor: lukpo
Spustit audio

Související