Veřejnoprávní rozhlas MDR zprovoznil koncem roku 2022 pět nových vysílačů

28. březen 2023

Německý veřejnoprávní rozhlas MDR se soustředil na konci loňského roku na dokrytí problematických oblastí ve všech spolkových zemích, ve kterých působí, tedy Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku. Spuštěno bylo pět nových vysílačů. Všechny tři programové balíky lze registrovat na DAB+ přijímačích i v různých regionech Čech.

Čtěte také

„S příjmem digitálního rádia jsme ve středním Německu již velmi dobře etablování. Nyní jde o to zacelit jednotlivé mezery v pokrytí a celkově optimalizovat příjem všech rozhlasových programů MDR přes DAB+,“ uvedl při této příležitosti Niels Schulze, vedoucí distribuce programů MDR.

V úterý 13. prosince proto došlo k rozšíření sítě MDR Sachsen o lokalitu Dommitzsch/Roitzsch. S uvedením vysílače do provozu se příjem digitálního rozhlasu v budovách zlepšil pro více než 20 tisíc obyvatel, zejména ve městech Delitzsch, Eilenburg, Bad Düben a Torgau. Úroveň příjmu v budovách (indoor) se zvýšil na 94 procent.

Čtěte také

V Durynsku rozšířila MDR ve středu 14. prosince svou síť vysílačů DAB+ o lokalitu Saalfeld. Díky ní se zlepšuje příjem digitálního rozhlasu v budovách pro více než 20 tisíc obyvatel v aglomeraci Saalfeld, Rudolstadt, Bad Blankenburg. Úroveň pokrytí signálem v budovách v německé spolkové zemi Durynsko se tak zvýšil na 90 procent.

V Sasku-Anhaltsku byl do provozu uveden v úterý 13. prosince vysílač Jessen, ve čtvrtek 15. prosince pak následovaly lokality Stendal a Genthin. V Jessenu a regionu Annaburg využívá lepšího interního příjmu DAB+ více než 10 tisíc obyvatel a v regionech Stendal, Tangermünde a Genthin přibližně 60 tisíc obyvatel. Rozšíření sítě v Sasku-Anhaltsku zvyšuje úroveň dodávek digitálního rádia o tři procenta na 96 procent.

autor: lukpo
Spustit audio

Související