Veřejnoprávní televize v Německu slaví sedmdesát let

8. červen 2020

9. června 1950 byla založena ARD a vedle prvního společného televizního okruhu vzniklo také šest zemských vysílatelů, mj. pro severozápad země, Bavorsko a také Hesensko. V Česku je možné tato německá média sledovat na satelitu, u vybraných kabelových operátorů i díky přeshraničnímu zásahu tamních DVB-T2 vysílačů.

Sousední Německo si zítra, v úterý 9. června, připomene sedmdesát let od položení základů veřejnoprávního vysílání. Tuto skutečnost připomněl portálu Digitální rádio spolupracovník Čestmír Polák. 9. června 1950 byla založena ARD a vedle prvního společného televizního okruhu vzniklo také šest zemských vysílatelů, mj. pro severozápad země, Bavorsko a také Hesensko. Vedle programu Das Erste a zpravodajské relace Tagesschau se tato veřejnoprávní média starají také o společnou mediální knihovnu.

„Jsme rádi, že se můžeme ohlédnout za uplynulými desetiletími a jsme hrdí, že jsme součástí německé historie a obyvatel naší země,“ uvedl předseda ARD Tom Buhrow a doplnil: „V roce 2020 se budeme dívat dopředu, protože vývoj je rychlejší, než tomu bylo v minulosti. Skutečnost, že v mnoha oblastech funguje spolupráce mezi zemskými vysílateli dobře, ukazuje na to, že založení ARD před sedmdesáti lety bylo důležitým a správným rozhodnutím. Spojuje naše silné stránky.“ Důležitost média podtrhla zejména koronakrize.

autor: lukpo
Spustit audio

Související