Vídeňský DAB+ multiplex nabízí volnou kapacitu pro dalšího zájemce

12. březen 2021

Provozovatel vídeňského městského multiplexu DAB+ nabízí v tuto chvíli volnou kapacitu pro jednu rozhlasovou stanici. Z šestnácti pozic je obsazených v tuto chvíli patnáct. Na své zařazení čekají nové programy Gute Laune a Musikwelle.

Volná datová kapacita se podle portálu Satellifax.de uvolnila poté, co multiplex CityMUX Wien II opustily programy Vienna HoodMusic a High Live. Vzhledem k tomu, že po jednáních s provozovateli nových kanálů se podařilo najít další zájemce, společnost RTG Radio Technikum už nabízí v tuto chvíli jediný volný programový slot o velikosti 54 CU jednotek, což odpovídá datovému toku 72 kbps. Standardně by mělo být použito kódování HE-AAC, verze 1. Největší hráči včetně ORF se však na digitalizaci rádia v Rakousku nepodílejí.

Digitální síť je možné naladit z vysílače Wien 9/DC Tower 1, jehož oficiální udávaný výkon je dle databáze na portálu UKWTV 13 kW ve vertikální polarizaci. Jeho příjem na území České republiky dlouhodobě portálu Digitální rádio reportují naši čtenáři z Moravy, signál je však možné registrovat i v částech jižních Čech nebo Vysočiny. Multiplex je ve stávající podobě v provozu od 3. dubna 2018. Programově nabízí tato síť prostor zejména pro menší hráče nebo rádia, která neměla možnost dostat se do klasického analogového vysílání VKK/FM.

autor: lukpo
Spustit audio

Související