Z ČT3 se stala řádná stanice, ředitel Petr Dvořák chce její pokračování i po roce 2021

24. březen 2021

Radní České televize na dnešním zasedání, které trvalo až do večerních hodin, schválili přechod stanice ČT3 z experimentálního do řádného režimu. Pilotní provoz končí podle generálního ředitele Petra Dvořáka právě dnes.

Zástupci kontrolního orgánu se prakticky jednohlasně shodli na tom, že tematický program je mimořádně přínosný, a to nejen pro skupinu diváků starších 65 let, pro kterou je primárně určen, ale také mladší diváky. Tuto skutečnost pak potvrdil i programový ředitel České televize Milan Fridrich. Veřejnoprávní médium již má pro letošní rok vyhrazené finance na provoz programu, druhou polovinu pak bude hradit z úspor na jednotlivých úsecích. Náklady na provoz kanálu pak tvoří 1 až 1,5 % celkových nákladů České televize.

Přechod z experimentálního do řádného vysílání stanice ČT3 nemá pro rok 2021 žádný významný dopad do hospodaření veřejnoprávního média. Budoucnost programu po roce 2021 bude záležet na případném zachování vratek DPH České televizi, o které usiluje generální ředitel Petr Dvořák. Ten chce zároveň o pokračování stanice v následujícím období vést s radou jednání při podzimním schvalování rozpočtu České televize pro rok 2022. Radní Lubomír Veselý označil ČT3 za jeden z nejúspěšnějších projektů České televize.

Čtěte také

„ČT jako veřejnoprávní médium má zdroje a potenciál, aby byla schopna plnit výzvy, které nastávají nečekaně a rychle,“ konstatoval Veselý, který byl předkladatelem hodnotící zprávy ČT3 za rok 2020. Stanice zaznamenala podle jeho slov nebývalou míru zájmu ve svém vysílacím čase a program významně přispěl do celkové nabídky veřejnoprávního média.

„ČT3 naplňuje a navyšuje bezesporu veřejnou službu,“ uvedl doslova Lubomír Veselý. Nezapomněl přitom připomenout, že průměrná známka divácké spokojenosti byla 8,8/10.

Veselý také ocenil, že program stanice je složen nejen z pořadů archivu České a Československé televize, ale také akvizičních titulů. Jako případné zamyšlení dal programovému oddělení nápad, že hudební program by mohl být udělaný lépe tak, aby vyhovoval dnešním sedmdesátníkům, tehdy čtyřicátníkům, a nenabízel například pouze dechovku.

Programový ředitel Milan Fridrich následně doplnil, že pokud bude možné s projektem pokračovat, což se nakonec stalo, zaměří se ČT na ještě lepší cílení programu jednotlivým skupinám. „Program bychom obohatili i o archiv pořadů České televize z devadesátých let, který by mohl být „naředěn“ například hudebními koncerty,“ reagoval Fridrich.

autor: lukpo
Spustit audio

Související