Začíná období inverzního počasí, přijímače naskenují i vzdálenější DAB+ multiplexy ze sousedních zemí

20. září 2021

O uplynulém víkendu, v neděli 19. září, o sobě dalo poprvé vědět inverzní počasí v podobě, v jaké zajímá lovce vzdálených signálů. V Praze bylo například možné s venkovní anténou zachytit několik rozhlasových sítí ze sousedního Polska.

Za pomyslný vrchol dálkového příjmu signálů bývá považováno období od přibližně poloviny října do listopadu, někdy se zajímavé podmínky objeví také v prosinci nebo na přelomu roku. Může za to pochopitelně inverzní počasí, které je každoročně pomocníkem zájemců o tento neobvyklý koníček. V neděli 19. září, tedy o uplynulém víkendu, se mohli takzvaní DX-eři (DX je zkratkou Distance X, neznámá vzdálenost) potěšit vzdálenějšími úlovky.

Redakce portálu Digitální rádio zaregistrovala v průběhu nedělního rána signál z Polska hned na pěti kanálech, přičemž většinu volných frekvencí opanoval veřejnoprávní rozhlas, a to z lokalit, jako je Zagaň nebo Poznaň. Výjimkou byl pouze příjem sítě PSN MUX Opole s komerčními stanicemi. Pro dálkový příjem DAB+ rádia je ideální pořízení externí antény pro III. pásmo, která se pohybuje v řádu stokorun, a přijímače s možností jejího připojení.

autor: lukpo
Spustit audio

Související