14. září proběhne v Německu další celostátní den varovného systému

11. září 2023

Kromě digitálního rádia DAB+ budou do nouzového varovného systému opět zapojeny i sirény a další výstražná zařízení. Základní funkce varovných služeb DAB+ byly již několikrát úspěšně testovány. V Bavorsku funguje experimentální síťna kanálu 10D, která se stala v minulosti vstupní branou pro novou technologii EWF.

Čtěte také

Členové sdružení Digitalradio Deutschland, tedy ARD, Deutschlandradio, soukromí vysílatelé, výrobci, provozovatelé sítí a státní sdělovací prostředky si dali za cíl definovat nový varovný systém založený na datových službách DAB+. Za tímto účelem organizace zapojila další tržní partnery, včetně sdružení a úřadů (např. Spolkový úřad pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách BBK), aby dosáhlo širokého přijetí v Německu.

Oproti mobilní komunikaci je DAB+ distribuován prostřednictvím vysokohorských přenosových stožárů, které zůstávají dostupné i v případě krize, kdy dojde k přetížení mobilní sítě nebo výpadku v důsledku bouřky. Pracovní skupiny, které jsou součástí organizace Digitalradio Deutschland dosáhly po více než roce intenzivní spolupráce důležitých milníků. Jakmile budou tyto specifikace implementovány, mohou následovat další doplňkové funkce.

Čtěte také

Budoucí DAB+ rádia by měla mít kromě klasického příjmu alespoň tyto funkce:

  • Aktivace v reálném čase: Aktuální rozhlasový program je v případě krize přerušen. Rádio se automaticky přepne na varovný kanál. Výstraha se přenáší buď prostřednictvím hlasatele nebo automatizovaného oznámení
  • Funkce buzení: např. v noci se radiobudík automaticky zapne na dálku z pohotovostního režimu. Během několika sekund bude nastaven varovný kanál a odesláno varování
  • Regionální varovné zprávy: Při prvním použití systému jsou posluchači vyzváni k zadání regionálního číselného kódu, který lze snadno zjistit na internetu, na základě adresy bydliště.
  • Textové zprávy: Kromě hlášení displej přijímače varuje i rolujícím textem
  • Testovací funkce: Rádia mohou přijmout zprávu pro funkční testy a potvrdit jejich příjem
autor: lukpo
Spustit audio

Související