Britské Sunshine Radio ukončilo AM vysílání, vsadilo na DAB a FM

7. únor 2024

Další z evropských vysílatelů ukončil distribuci v zastaralém AM pásmu a nově je k dispozici pouze prostřednictvím digitálního rádia DAB a analogového FM. Zájemci mimo Britské ostrovy mohou tuto stanici naladit online, v některé z mobilních aplikací nebo na webu.

Čtěte také

Signál AM vysílače bylo možné naladit v oblastech Ludlow a South Shropshire. Tento způsob distribuce signálu skončil po prakticky 32 letech, zahájen byl v roce 1992, a rozhodnutí britského mediálního regulátora Ofcom nabylo platnosti 19. ledna. Držitel licence uvedl, že vypnutí AM vysílače by ovlivnilo pouze velmi malý počet posluchačů. Podle Ofcomu se mělo jednat o přibližně 106 tisíc obyvatel, přičemž otázkou bylo, kolik z nich konzumovalo původní způsob šíření signálu.

„Údaje z průzkumu poskytnuté držitelem licence naznačují, že pouze velmi malá část z tohoto počtu pravděpodobně přistupuje ke službě prostřednictvím signálu AM. V průzkumu provedeném držitelem licence byli respondenti dotázáni, jak se ke službě dostali. Pouze hrstka zvolila možnost 'AM', a když jim držitel licence položil doplňující otázky, upravili svou odpověď na 'FM',“ uvádí ve svém souhlasném stanovisku FM. Český rozhlas vypnul AM distribuci již koncem roku 2021.

autor: lukpo
Spustit audio

Související