Český rozhlas opět v testu technologie 5G Broadcast

4. květen 2023

České Radiokomunikace opět testují technologii 5G Broadcast, která umožňuje přenos televizního obsahu bez nutnosti čerpání mobilních dat ze strany operátora. Na experimentu se opět podílí i Český rozhlas, který v multiplexu šíří svůj nejposlouchanější okruh Radiožurnál. Dále na vysílání participují Česká televize a FTV Prima.

Čtěte také

Vysílání pomocí technologie 5G Broadcast se kromě Česka testuje i v dalších zemích Evropy, například v Německu, Rakousku nebo Itálii. V průběhu olympiády v Paříži v příštím roce plánuje využití vysílání v 5G Broadcast i Francie.

„V testování nových technologií v televizním vysílání jsme tradičním lídrem a tuto pozici potvrzujeme i v případě technologie 5G Broadcast,“ uvedl Miloš Mastník, generální ředitel Českých Radiokomunikací. „Vysílání v 5G dokáže přinést divákům jejich oblíbené pořady do mobilních telefonů a nebo tabletů bez toho, aby museli používat mobilní data, je hospodárnější a ekologičtější než dosavadní technologie,“ doplnil Mastník.

Čtěte také

České Radiokomunikace nyní startují testovací vysílání ze dvou pražských vysílačů – Žižkova a Strahova. Vysílání poběží v rámci jednofrekvenční sítě, v případě Žižkova se stejným výkonem, jako nyní běží vysílání v DVB-T2. Účelem testu je ověřit pokrytí signálem v Praze a možnosti mobilního příjmu TV vysílání a nastavení různých modulačních schémat pro zajištění optimálních vysílacích parametrů. Český rozhlas zastupuje stanice Radiožurnál.

autor: lukpo
Spustit audio

Související