Český telekomunikační úřad oživil svůj YouTube kanál, informuje o VPortalu

19. říjen 2023

Český telekomunikační úřad nahrál letos po druhé na svůj YouTube kanál nové video, celkem jich má za dobu dvouletého působení na této platformě pět. Mluvčí regulátora Tereza Meravá v něm veřejnosti vysvětluje, jak funguje VPortal, online nástroj vycházející z mapových podkladů ČTÚ. K dispozici jsou mj. i informace o digitálním rádiu DAB+.

Čtěte také

„Další instruktážní video se zaměřuje na VPortal - komplexní vizualizační nástroj telekomunikačních služeb, provozovaný Českým telekomunikačním úřadem. Slouží uživatelům jako pomůcka při porovnávání kvality telekomunikačních služeb v České republice. Portál je členěn do jednotlivých modulů podle typu služeb - mobilní služby, rozhlasové služby, TV služby a rozvojová kritéria,“ informuje v Měsíční monitorovací zprávě mluvčí telekomunikačního úřadu.

Digitální rozhlas DAB+ v současné době provozuje v České republice šest subjektů – Český rozhlas, České Radiokomunikace, Teleko digital, RTI cz, JOE Media a v rámci pilotního provozu na Benešovsku i Progress Digital. Nejdál je s pokrytím v současné době veřejnoprávní médium, které signál multiplexu ČRo DAB+ pokrývá 96 procent populace na tzv. outdoor příjem, tedy v exteriéru. ČTÚ připravuje v horizontu několika dní zahájení aukce kmitočtů, která umožní rozvoj technologie i pro komerční rádia.

autor: lukpo

Související