ČTÚ plánuje v pondělí 23. října zahájit aukci kmitočtů pro komerční DAB+ sítě

17. říjen 2023

Český telekomunikační úřad finalizuje přípravy na zahájení ostré fáze aukce, v níž operátorům plánuje rozdělit celkem až dvě celoplošné a 27 regionálních sítí. Na oborové konferenci Radiokomunikace 2023 o tom v úterý informoval ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač. Dlouho očekávanou operaci podle jeho slov zpozdila chyba aukčního softwaru.

Čtěte také

„Zkušební software bohužel obsahoval chybu, která se projevila ve zkušební fázi aukce a způsobila tedy zpoždění aukce ostré,“ oznámil na konferenci Radiokomunikace 2023 v Pardubicích šéf odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu s tím, že v současné době je zahájení ostré fáze naplánována na pondělí 23. října, pro všechny účastníky z řad operátorů s příslušnou finanční zárukou. ČTÚ plánuje celkem rozdělit až dvě celoplošné a 27 regionálních sítí.

První a druhý aukční den bude rozdělen na čtyři aukční kola. V dalších dnech proběhne vždy 10 aukčních kol za den, přičemž vždy se jedná o dobu mezi devátou hodinou dopolední a půl pátou odpolední. „Otvírá se poměrně velká možnost pro nové provozovatele a nové programy,“ upozornil Jiří Duchač. Úřad podle jeho slov dbal maximálně na to, aby soutěž byla transparentní a nediskriminační. Podmínky pro vstup do aukce, jak je již známo, splnilo devět zájemců.

Čtěte také

„Předmětem výběrového řízení jsou kmitočtové bloky s pevně stanovenými hranicemi. V této oblasti by měl být příjem chráněn, nikoliv však vně hranic,“ uvedl k povaze kmitočtových přídělů Duchač. V tomto případě pochopitelně neopomněl zmínit nedávné spuštění německého vysílače Löbau, kdy multiplex společnosti Antenne Deutschland začal na kanálu 5D rušit síť operátora Teleko digital na Liberecku, která následně musela být přeladěna na nový kmitočtový blok.

V první fázi aukce budou operátoři soutěžit o příděly pro celoplošné sítě, ve druhé o příděly zasahující více regionů, ve třetí pro jednotlivé regiony a čtvrtá fáze nabídne zbývající kmitočty z předešlých částí aukce, které zůstaly nevyužity. Jak je uvedeno výše, operátoři už za sebou mají v tuto chvíli zkušební aukci, která měla více méně stejnou podobu jako bude mít aukce ostrá. Telekomunikační firmy by tedy měly být již na tento krok připraveni i přes počáteční problémy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související