DAB+ novinky roku 2022: Zoner Underground Network v síti Teleko, konec Samsonu a Hlas Prahy v novém multiplexu

30. prosinec 2021

Hned první hodiny nového roku 2022 přinesou změny v tuzemských DAB+ multiplexech. Jednou z nejvýznamnějších novinek je rozšíření rozhlasové stanice Zoner Underground Network na všechny zbývající vysílače operátora Teleko. Z DAB+ naopak odchází z finančních důvodů stanice Samson Digital, Hlas Prahy bude možné zachytit pouze u jediného operátora.

Čtěte také

Stanici Zoner Underground Network (ZUN) si nyní budou moci posluchači naladit nejen na DAB+ vysílačích Praha – Strahov, Příbram – Hvězdárna, Olomouc – RCO, Zlín – Mladcová a Frýdek-Místek – Lysá hora, ale nově i Brno – Barvičova, Trutnov – Černá hora, Liberec – Proseč, Ústí nad Labem – Kukla, Jihlava – Strážník a Benešov – Kochánov. Změna proběhne pravděpodobně již zítra, v pátek 31. prosince 2021, oficiálně pak od soboty 1. ledna 2022.

Pokrytí DAB+ multiplexu firmy Teleko

Rádio ZUN se specializuje na současnou elektronickou taneční hudbu (nu-disco, soulful, jackin, deep, tech house) s důrazem na její kořeny a nezapomíná ani na žánry příbuzné, jako R&B, disco, funk, soul a acid jazz. Z finančních důvodů opouští úplně platformu DAB+ západočeská stanice Samson Digital, program bude nadále k dispozici výhradně na internetu.

Hlas Prahy po vypršení distribučních smluv přesouvá své vysílání z nabídek Teleko a RTI cz do sítě COLOR DAB+. Tento krok je zcela logický, protože zatímco nový multiplex zajišťuje svým signálem na kanálu 7C pouze pokrytí hlavního města a části středních Čech, v případě konkurenčních operátorů jsou to i regiony, na které tato stanice vůbec necílí. V případě dalších změn na platformě DAB+ o nich pochopitelně budeme naše čtenáře informovat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související