DAB+ v první polovině roku 2022 u našich západních sousedů: Více stanic, rozmanitosti i vysílačů

13. červen 2022

Programy DAB+ ladí v Německu stále více posluchačů. Počet DAB+ rádií v domácnostech roste, nabídka regionálních a celostátních programů se neustále zvyšuje. Podle údajů, které na jaře vyplynuly z Mediální analýzy Audio, je nyní podíl DAB+ v nejširší skupině posluchačů 24,5 procenta.

Čtěte také

Ve svém „Indexu trhu s domácí elektronikou“ HEMIX, který byl rovněž zveřejněn na jaře, společnost GFU uvedla, že v roce 2021 bylo prodáno 2,1 milionu DAB+ přijímačů, zatímco o rok předtím to bylo 1,8 milionu. Na pozadí šestnáctiprocentního poklesu trhu s FM zařízeními v roce 2021 je vývoj v segmentu digitálního rádia o to pozitivnější.

Jak uvádí asociace WorldDAB, podíl vozů s digitálním rádiem DAB+ ve střední výbavě je 94 procent. Protože v Německu nejsou rádia součástí základní výbavy a některé instituce objednávají vozidla bez rádií, představuje tento podíl na trhu již špičkovou hodnotu.

Operátor Media Broadcast rozšiřuje vysílací síť prvního celoplošného DAB+ multiplexu DR Deutschland. Nová umístění vysílačů v sedmi spolkových zemích letos zajistí lepší příjem devíti soukromých stanic a čtyř programů Deutschlandradia.

Čtěte také

Bayerischer Rundfunk chce v druhé polovině roku rozšířit síť vysílačů DAB+ až o šest nových lokalit. Vysílá se deset rozhlasových a regionálních programů BR a také soukromé nabídky. Základem pro společné využití vysílacích kót je smlouva o spolupráci mezi BR a BLM, kterou oba partneři nedávno prodloužili do konce roku 2030.

V Hamburku, Dolním Sasku a Sasku zahájily odpovědné orgány výběrová řízení na ještě více celostátních programů DAB+. Pro Dolnosaský státní úřad pro sdělovací prostředky (NLM) to bylo první výběrové řízení až na 16 celostátních digitálních rozhlasových kapacit.

autor: lukpo
Spustit audio

Související