DAB+ ze Slovinska se v Česku objevil na jihu Moravy i Českokrumlovsku

9. leden 2024

V době zlepšených příjmových podmínek je možné na území České republiky přijímat nejen digitální rozhlasové signály z okolních zemí, ale i vzdálenější vysílače. Potvrzují to průběžné reakce diskutujících na různých tematických fórech. Editor webu Digitální rádio zaznamenal letos v létě příjem DAB+ ze Slovinska na Vítkově hrádku u Lipenské přehrady.

Čtěte také

„Vážení, po třech letech jsem vyrazil s notebookem. Ano o 6D Linz jsme přišli, ale Slovinci stále hrají na 10D i 12B bez podmínek. Je to 350 km, ale jde to kdykoliv na všesměrovou anténu,“ napsal do internetového fóra serveru Lupa.cz v polovině prosince diskutující s přezdívkou PetrRX. Ten sice neuvedl konkrétní lokalitu, podle založeného vlákna se však jedná o Brněnsko. Čtenář Petr zároveň připojil i fotogalerii s porovnáním let 2020 a 2023 s tím, že se jedná o vysílač Plešivec.

Osobní zkušenost s příjem digitálního rozhlasového vysílání DAB+ ze Slovinska má také editor tohoto webu a zároveň autor zprávy Lukáš Polák. Ten v průběhu letních měsíců zachytil tamní multiplex na kótě Vítkův kámen v nadmořské výšce 1053 metrů, jejíž součástí je i rozhledna Vítkův kámen. V průběhu hraničního příjmu na anténu EmmeEsse 7RB3 se podařilo bezpečně identifikovat přijímaný vysílač jako Trdinov vrh nacházející se na hranici s Chorvatskem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související