Hana Továrková skončí v čele Českého telekomunikačního úřadu, kritiku sklidila za své postoje k budoucnosti pozemní televize

19. říjen 2022

Novým předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu bude od února příštího roku Marek Ebert. Členem Rady ČTÚ byl od 1. dubna 2020, předtím působil jako ředitel sekce regulace. Dosavadní předsedkyně Hana Továrková v úřadu končí. Ministr průmysl a obchodu Jozef Síkela v nedávné minulosti několikrát vyjádřil nespokojenost s její práci v čele telekomunikačního regulátora.

Čtěte také

„Odbornost Marka Eberta je pro mě zárukou, že Český telekomunikační úřad bude odborně řízen a získá zpět respekt dotčených subjektů a zahraničních partnerů. Současně bude transparentně prosazovat zájmy České republiky vůči regulovaným subjektům,“ uvedl ministr Síkela a mimo jiné doplnil: „Očekávám, že se pustí do řešení problémů s nekvalitním příjmem DVB-T2 v některých oblastech České republiky.“

Současná předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková v minulosti několikrát způsobila pozdvižení svými stanovisky coby hlava telekomunikačního regulátora. Doslova památným už se stalo její vystoupení na jedné z posledních konferencí Digimedia, kde konstatovala, že budoucnost pozemního televizního vysílání po roce 2030 už je prakticky zpečetěna a další směřování spektra pak patří mobilním operátorům. Na letošním ročníku už proto chyběla.

Novým radním Českého telekomunikačního úřadu se stal zároveň Jiří Šuchman. Ten uspěl ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnilo 10 kandidátů. Ve svém profesním životě se pohyboval v prostředí elektronických komunikací v oblasti regulace, ať už na manažerské pozici u malého nebo velkého operátora. „Chci zlepšit fungování Českého telekomunikačního úřadu k lepšímu a Jiří Šuchman bude součástí této změny,“ dodal Síkela.

autor: lukpo
Spustit audio

Související