Komerční rádia v Sasku od září bez paralelní distribuce v DAB+

1. listopad 2023

Německá spolková země Sasko v letošním roce zažila revoluci na poli digitálního rádia DAB+. Po startu celoplošné sítě, která zahájila v březnu, následovaly regionální a lokální programové nabídky. Řada stanic ukončila nyní paralelní distribuci v některých multiplexech a soustředily se už pouze na konkrétní oblasti.

Čtěte také

Jak upozornil portál Satellifax, na přelomu srpna a září byla ukončena například paralelní distribuce rozhlasové stanice Radio Ostrock. Výrazný zásah tohoto rádia zvýšila nová síť Sachsen K12A, která je zachytitelná i na poměrně velkém území Čech na kanálu 12A. Šíření v lokálním DAB+ multiplexu pro město Freiberg již ztratilo význam. Aktuální změny jsou zanesené v online databázi portálu ukwtv.de, který dlohodobě udržuje přehledy DAB+ vysílačů aktuální.

V místním multiplexu pro Lipsko pak byla ukončena distribuce stanic 90s90s, Energy Sachsen a Second Radio. Zájemci o tyto programy pochopitelně nepřijdou. V celostátní verzi je tematický okruh 90s90s k dispozici v multiplexu Antenne Deutschland na kanálu 5D, v lokálních mutacích pak v sítích Region Leipzig, Region Chemnitz a Region Dresden. To stejné platí (bez celoplošného pokrytí) pro Energy Sachsen. Second Radio je již řadu měsíců součástí sítě Sachsen K12A.

autor: lukpo
Spustit audio

Související