Konkurence ve streamovacích televizních službách se zostřuje, dnes startuje Apple TV+

1. listopad 2019

Konkurence v oblasti streamovacích televizních služeb nabírá na intenzitě. Na trh, kterému již řadu let dominuje americká společnost Netflix, vstupují další významní hráči. V listopadu své streamovací televizní služby spustí americký technologický obr Apple i zábavní gigant Walt Disney. Apple TV+ je od dnešního dne dostupná i v Česku.

Společnost Netflix vznikla v roce 1997. Původně fungovala jako internetová videopůjčovna, která půjčovala filmy na DVD nosičích. V roce 2007 zahájila streamování filmů a televizních pořadů přes internet. V současnosti má po celém světě více než 150 milionů předplatitelů a působí i na českém trhu.

V pátek 1. listopadu spouští společnost Apple svou streamovací službu Apple TV+. Firma, která je známá zejména chytrými telefony iPhone, se u nové televizní služby rozhodla vsadit na vlastní tvorbu. Představila už například komediální seriál The Morning Show s Jennifer Anistonovou v hlavní roli či sci-fi seriál See.

Služba bude mít v rámci Apple TV vlastní lokalizované prostředí, jednotlivé pořady budou lokalizovány ve formě titulků. Obsah bude dostupný v obrazové kvalitě HD nebo 4K.

Čtěte také

V polovině listopadu spustí svou vlastní streamovací službu také společnost Walt Disney. Služba s názvem Disney+ se soustředí na rodinné filmy a zábavné pořady. Její uživatelé budou moci sledovat například sci-fi ságu Star Wars, animovaný seriál Simpsonovi a stovky dalších filmů a seriálů. Služba nicméně nebude prozatím dostupná v Česku.

Netflix v říjnu uvedl, že se příchodu nové konkurence na trh neobává. Předpověděl, že jeho důsledkem bude zrychlení přechodu diváků od tradičních televizních služeb ke streamovacím službám, což bude mít příznivý dopad i na aktivity Netflixu.

"Náš průzkum naznačuje, že většina předplatitelů Netflixu si nehodlá předplatit Disney+ ani Apple TV+. Ti, kteří počítají s využitím jedné z těchto dvou služeb, navíc předpokládají, že si zároveň zachovají předplatné u Netflixu," upozornil analytik Michael Olson ze společnosti Piper Jaffray.

Čtěte také

Netflix tento měsíc oficiálně spustil české uživatelské rozhraní s českými titulky i dabingem. V nabídce má tisíce hodin televizních pořadů a filmů, včetně původní tvorby. Konkurentem Netflixu s nabídkou filmů a seriálů v Česku je například videotéka HBO GO, která je plně lokalizována do češtiny, nebo Voyo televize Nova. Na trhu však působí i řada dalších hráčů.

Kromě streamovacích televizních služeb jsou oblíbené i služby pro streamování hudby, kterým dominuje společnost Spotify s více než 110 miliony předplatitelů po celém světě. Značné popularitě se těší i streamovací platformy pro hráče videoher, jako je například Twitch.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související