Někteří operátoři chtějí v DAB+ kvalitu nad kvantitou, mají zájem o sdílení vysílačů

14. červen 2024

Velmi očekávaný závěrečný blok čtvrteční konference Digimedia 2024 se protáhl z plánované přibližně hodiny a půl o další více než hodinu, nastínil nicméně několik důležitých skutečností, které do budoucna ovlivní rozvoj technologie DAB+ v Česku. Hned několik zástupců operátorů potvrdilo, že by některé vysílací kóty rádi sdíleli s jinými subjekty a rozdělili si případné náklady.

Čtěte také

Zástupci Českých Radiokomunikací, respektive operátora Czech Digital Group coby provozovatele budoucí celoplošné a několika regionálních sítí, na posledním bloku díky neodkladným záležitostem chyběli. Nejočekávanějším se tak stalo vystoupení Václava Ježka, jednatele společnosti RTI cz, která bude dalším z operátorů celoplošného DAB+ multiplexu. Ježek vystoupení okořenil svým specifickým humorem a vzpomínkami, které několikrát pobavily celý sál na Kavčích horách.

Co se týká výstavby vysílačů připravovaného celoplošného multiplexu, operátor v současné době čeká na výsledky koordinací Českým telekomunikačním úřadem. „ČTÚ je vstřícný a koordinace probíhají, ale sousední státy si dávají na čas,“ uvedl Ježek. Specifikem sítě RTI cz bude, že operátor ji může vybudovat de facto na jednom, alternativně dvou kanálech, konkrétně kmitočtových blocích 8D a 9D. Tento postup firma okopírovala z Německa a považuje ho za úspěšný model.

Čtěte také

Dodávku všech technologií pro vysílače už má podle jednatele Václava Ježka firma RTI cz domluvenou a nasmlouvanou. „Až síť postavíme, budeme jednat s rádii,“ dodal. Žádnou distribuční smlouvu pro finální síť ale ještě uzavřenou nemá. „Jednáme otevřeně a nechceme na nikom profitovat a také nechceme, aby někdo profitoval na nás,“ zdůvodnil. Ve chvíli, kdy bude mít operátor individuální oprávnění pro vysílače celoplošné sítě, zaměří se nejprve na lokality, ve kterých již působí. Ježek by byl rád, kdyby se investice do výstavby sítě vrátila firmě do 10 let.

Operátor RTI cz by rád sdílel vybrané vysílací kóty s dalšími hráči na trhu a ušetřil tak některé náklady, které by si vyžádalo budování vlastních středisek. V tomto duchu se vyjádřili na čtvrteční konferenci Digimedia 2024 například i Jan John, člen dozorčí rady společnosti Play.cz, Jakub Juhas za Broadcast Services, Pavel Hájek z firmy Fiera Touch nebo rozhlasový matador Miroslav Pýcha provozující v Praze, na Benešovsku a nově i Českobudějovicku digitální síť COLOR DAB+.

Čtěte také

John z Play.cz oznámil, že operátor podepsal s Českými Radiokomunikacemi tříměsíční memorandum na exkluzivitu týkající se výstavby sítě. „Máme za sebou první jednání a představy, jak by spolupráce měla vypadat,“ oznámil člen dozorčí rady Play.cz. Firma chce do svého rozhlasového multiplexu, který kromě Pardubicka a Vysočiny získal kmitočtové příděly pro celou republiku, přilákat zejména žánrová rádia a posluchačům je nabídnout v dostatečné zvukové kvalitě.

Další z budoucích DAB+ operátorů, společnost Fiera Touch, plánuje jako první lokalitu pro svůj multiplex Prahu. Majitel firmy Pavel Hájek, zapokoval, že vysílač pro hlavní město je již nainstalován a připraven ke spuštění. „Můžeme ho zapnout teoreticky zítra, ale čekáme na koordinaci ze strany ČTÚ. Prahu zapneme co nejrychleji, jakmile budeme mít uzavřenou dohodu s vysílateli a bude co vysílat. Nemá cenu zapínat síť, ve které bude jedna nebo dvě stanice,“ přiblížil Hájek s tím, že rozhlasové stanice, se kterými jedná, nebude specifikovat.

Čtěte také

„Snažili jsme se jít do regionů, kde už máme vysílače naší televizní sítě. Kde už stanoviště máme a bude to možné, má cenu ho doplnit o DAB+. Nemáme silného investora a vše financujeme z našich aktivit. Pokud bychom nebyli schopni sdílet lokality, půjdeme cestou budování vlastních vysílačů. Chceme začít v Praze a rádiím nabídnout dobrou kvalitu. Do konce léta chceme mít jasno, co sdílet, kde budeme mít naopak vlastní lokality atd. Na přelomu roku chceme být všude připraveni testovat a přiblížit se k rozvojovým kritériím,“ dodal šéf Fiera Touch, který se v tomto shodl s Play.cz.

Miroslav Pýcha ze společnosti Joe Media, který patří k matadorům české rozhlasové scény, připomněl na konferenci nedávné rozšíření multiplexu COLOR DAB+ do Českých Budějovic. „Aktuálně tu vysíláme sníženým výkonem 200 Wattů, ale už máme nový jistič, který vyřešil problém s dodávkou elektřiny, takže brzy dojde k navýšení,“ slíbil Pýcha. Na jihu Čech má pak operátor Joe Media vytipované ještě další kóty, kam by bylo možné případně umístit nový vysílač.

Čtěte také

Co se týká dalšího postupu, po Českých Budějovicích má přijít na řadu Praha, kde má operátor do budoucna nahradit stávající kanál 7C kmitočtovým blokem 6A. Obě frekvence tak nějakou dobu poběží vedle sebe paralelně. V Karlovarském kraji plánuje COLOR DAB+ vysílat z Klínovce. Pýcha připustil, že stávající složení multiplexu se pravděpodobně změní. „Je možné, že někteří vysílatelé, kteří u nás působí, půjdou do některé celoplošné sítě,“ dodal a zavtipkoval, že v nabídce Joe Media zbydou minimálně dvě rádia, a to Hey a Color, které sám provozuje.

Ve svém vystoupení na konferenci Digimedia 2024 nezklamal Jakub Juhas, výkonný ředitel společnosti Broadcast Services. Juhas tradičně na konkrétní otázky ohledně budoucího rovzoje sítě a zákazníků nechtěl vůbec odpovídat. „Velké kóty budeme chtít sdílet s dalšími operátory. Budoucnost vidíme ve vzájemné spolupráci, abychom zachovali konkurenceschopnost. Tržní prostředí DAB+ je otevřené. Byznys model je otevřený a formuje se,“ uvedl. Na otázku, zdali se vlastnicky zpřízněná rádia Čas a Čas Rock dočkají svých tematických klonů, reagoval opět neurčitě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související