Není DAB+ pouze statickou platformou? Nový test ukazuje, že ne!

27. září 2023

Digitální rozhlasové vysílání DAB+ nabízí bohatší programovou nabídku, příjem bez šumu nebo doplňkové služby bez nutnosti připojení rádia k internetu. Některými kritiky mu bývá ale vytýkána například absence zpětného kanálu, která by mu přinesla interaktivitu. Aktuální experimentální vysílání, které potrvá v Bavorsku do března 2024, ukazuje, že technologie se má stále kam posouvat.

Čtěte také

Na konci letošního dubna byly v DAB+ multiplexu BDR Test na kanálu 10D aktivovány nové programové pozice, které umožňovaly personalizovaný výběr jednotlivých hudebních žánrů a jejich přepínání mezi mluveným slovem. Tento experiment nyní přechází do ostré fáze. Pro získání zkušeností se do něj zapojila řada subjektů, mj. mediální regulátor BLM, některé bavorské rozhlasové stanice nebo společnost Bayern Digital Radio.

V oblasti pokrytí testovacím multiplexem BDR je vysíláno těchto pět hudebních programů: „TEST BayernSOUND“, „TEST Country“, „TEST Elektro“, „TEST Jazz“ a „TEST RnB/Soul“. Tyto hudební proudy doprovází kanál „TEST Info“. Na něm jsou k dispozici až v deseti kategoriích různé formáty včetně informací pro řídiče, hromadné dopravy, zpráv, varování, událostí, speciálních událostí, počasí, programových poznámek nebo obchodních zpráv a sportu. Slovní příspěvky jsou pak signalizovány jako oznámení.

Čtěte také

Posluchači s rozhlasovými přijímači, které podporují funkci oznámení, si nyní mohou individuálně vybrat své preferované kategorie. Během poslechu se běžící hudba testovacího programu krátce přeruší, pokud na kanálu „TEST Info“ hraje příspěvek z vybrané kategorie. Poté dojde k automatickému návratu k dříve poslouchanému hudebnímu programu. První společností, která přichází s funkcí Announcement Radio Toolbox (ART) je Telestar Digital, která zároveň i přijímače pro potřeby aktuálních testů zapůjčila.

autor: lukpo
Spustit audio

Související