Operátor Digital Broadcasting přebírá na Klínovci vysílací kanál od České televize

13. únor 2020

Nově nebude ze západočeské dominanty zachytitelný DVB-T multiplex 1, ale Regionální síť 7. Jde o plánovanou rošádu v souvislosti s probíhajícími změnami v pozemním vysílání.

Další zajímavost, kterou přináší přechod na standard DVB-T2, dnes přináší západní Čechy. Vysílací kanál 36 na západočeském Klínovci získává od Českých Radiokomunikací společnost Digital Broadcasting. Kmitočet byl původně vyhrazen multiplexu 1 České televize, nově z něho začne vysílat Regionální síť 7, která obsahuje například teleshoppingové televize nebo klimkovickou LTV Plus.

Operátor Digital Brodcasting, který patří ostravskému podnikateli Radimu Pařízkovi, nepřebírá kmitočet České televize v rámci digitálních rošád letos poprvé. Stejná situace nastala již v lednu ve středních Čechách, kdy byl vypnut kanál 53 na kótě Votice – Mezivrata, už loni 27. listopadu k tomu došlo na Žižkově a Cukráku, a nově si tuto frekvenci převzaly benešovské Kozmice, jejichž výkon je necelých 40 kW.

Samotné migraci na pozemní vysílání druhé generace se věnuje portál Digitální rádio v kapitolách Přechod na DVB-T2 a Ladíme DVB-T2. Jejich správcem je dlouholetý spolupracovník redakce Karel Mikuláštík, který udržuje v aktuální podobě i seznamy v kategorii Jak poslouchat DAB+

autor: lukpo
Spustit audio

Související