Placená televize O2 TV dostane nové prostředí, klíčová bude selekce obsahu a novinkou neomezné nahrávání

1. listopad 2022

V průběhu následujících měsíců zahájí společnost O2 Czech Republic migraci stávajících zákazníků na novou verzi O2 TV. Od 2. listopadu budou moci vylepšenou platformu využívat nově příchozí zákazníci placené televize O2 TV, která je největší IPTV platformou na trhu. S migrací na novou verzi služby počítá operátor přibližně do poloviny příštího roku.

Čtěte také

Zástupci operátora na dnešním setkání s pozvanými novináři uvedli, že stávající verze platformy O2 TV už je na své maximální kapacitě, co se týká počtu zákazníků, a zároveň i možnostech. „IPTV trh a funkce jdou rychle dopředu a musíme přinést nové funkce, které zákazník očekává,“ konstatoval Josef Dočkal, ředitel pro produkt a inovace O2 TV.. Dodavatelem nového řešení je společnost CETIN, která umožňuje schopnost migrace na novou platformu v rámci celé skupiny PPF. V Česku má operátor aktuálně okolo 650 tisíc TV klientů.

Na novou O2 TV budou nejprve migrováni noví zákazníci, konkrétně od středy 2. listopadu, až později budou migrováni stávající zákazníci. Stane se tak v horizontu několika měsíců, pravděpodobně v první kvartálu roku 2023, nejpozději ve druhém. Během šesti měsíců budou stávající set-top boxy povýšeny na novou verzi Android TV, není však spojena se stávající migrací. Schvalování televizních aplikací ze strany společností LG a Samsung zatím probíhá.

Čtěte také

Noví zákazníci s televizními aplikacemi zmíněných dvou výrobců tedy nebudou mít k dispozici hned od 2. listopadu proměněnou verzi O2 TV, nicméně přihlašovací údaje jim pochopitelně fungovat budou do té stávající. Aplikace pro Xbox a Windows 10 pojedou nadále na původním prostředí služby z důvodu nízkého počtu využívatelnosti, který operátor oficiálně nespecifikoval. K migraci na novou platformu zřídil operátor speciální webovou stránku www.o2.cz/novao2tv.

Jakmile se bude blížit realizace migrace u stávajících zákazníků, klienti budou informováni a změní se i informace na novém portálu Nová O2 TV. V případě potřeby operátor připravil i virtuální asistentku na bázi umělé inteligence, která má naprogramovanou sadu odpovědí a možností, jak na zákazníky reagovat. Zahájení testování nové platformy bylo zahájeno letos v srpnu a operátor předpokládá, že stávající set-top boxy budou sloužit klientům pět až šest let.

Čtěte také

Všechny nové aplikace byly vyvíjeny od základu a nejde tedy o řešení s již hotovými produkty. Marketingový manažer, Jaroslav Biskup, novinářům sdělil: „Chceme mít jistotu a spuštění nové služby nechceme uspěchat. Ze strany zákazníka plánujeme co nejmenší zásah. Migrace zařízení u každého zákazníka bude probíhat najednou. Informaci o migraci na novou O2 TV uvidí klient v zákaznické zóně Moje O2. Při migraci neplánuje nikoho upřednostňovat, ani zvýhodňovat.“

Nejjednodušší bude migrace pro zákazníka na webu, kde se mu pouze změní prostředí služby. Co se týká set-top boxu, aplikace se aktualizuje sama v noci na pozadí. U mobilních zařízení bude nová aplikace k dispozici v odpovídajícím obchodě. Poslední měsíce operátor testoval funkce, které jsou klíčové pro jednoduchost využívání služby. Od nového řešení si operátor slibuje větší stabilitu a kapacitu platformy. Vyhnout se chce i problémům, které provázely migraci konkurenčních služeb.

Čtěte také

O2 TV je v nové verzi postavena na větším škálování a stabilitě, tzn., že by mělo dojít k minimalizaci problémů s chodem a zároveň i výpadkům, které dosahovaly svého maxima v roce 2019, kdy služba dosáhla svých technických limitů. Jednou z klíčových věcí, s níž nové prostředí služby pracuje, jsou větší možnosti třídění obsahu a jeho doporučování. Nová platforma umožní operátorovi připojit novou stanici nebo knihovnu z jakékoliv dostupné distribuční platformě. Operátor zároveň zavádí neomezené nahrávky po dobu 30 dní, doposud to bylo 100 hodin.

„Věříme, že doporučování obsahu bude na nové platformě klíčový trend, který do budoucna bude akcelerovat a dominovat,“ myslí si marketingový manažer Jaroslav Biskup. Vývoj platformy v současné době není ještě ukončen, ale do budoucna bude pokračovat. Aplikace pro Apple TV bude spuštěna v příštím roce, aktuálně je hotová přibližně na 80 %. Lze předpokládat, že její uvolnění pro zákazníky by mohlo nastat v prvním kvartálu 2023. Aplikace ve službě bude dodávat jedna společnost, což umožní také stabilnější chod služby po technické stránce.

autor: lukpo
Spustit audio

Související