Proč jsme se stále ještě nedočkali sportovních kanálů v Ultra HD? Odpověď přináší manažer německé ARD

16. srpen 2022

Několik let nazpět panovalo očekávání, že nástup vysílání ve 4K rozlišení, případně vyšších formátech, bude rychlý a proběhne dříve, než tomu bylo v případě přechodu ze standardního formátu na Full HD obraz. Realita ovšem ukazuje, že ani v České republice se sportovní kanály vyjma stanice Eurosport 4K do tohoto vysílání neženou.

Čtěte také

„Když mluvíme o živém sportu, hovoříme o velmi, velmi drahé infrastruktuře. Bavíme se o režii, odbavovacím pracovišti a řadě dalších záležitostí. Museli bychom tedy hodně reinvestovat a utratit spoustu peněz,“ uvedl v rozhovoru pro portál Digitalfernsehen Sascha Molina, produkční ředitel veřejnoprávní televize NDR, která je součástí ARD. V neposlední řadě by bylo nutné pro externí produkce vyhradit UHD střihově sady, tedy další náklady.

„Pokud jde o záznam, většinou už máme k dispozici jak hardware, tak i software pro střih, současné kamery a potřebné kodeky pro Ultra HD. Na výrobu v tomto formátu ale budeme potřebovat více času,“ dodal Molina. Portál Digitální rádio se věnuje technickým aspektům vysílatelů dlouhodobě. Některé sportovní kanály již mají UHD kamery k dispozici, je potřeba však ještě zakoupit licenci pro odemknutí 4K formátu a možnosti takto signál snímat.

Přesto, že techničtí nadšenci stále očekávají příchod formátu UHD do prostředí lineární televize, podle technického manažera ARD není toto vysílání skutečně tématem číslo jedna. „Technický vývoj utvářel mediální svět v devadesátých letech a začátkem milénia. Nyní je však důležitá zejména relevance. (…) V důsledku nesmírně velkého množství videoslužeb se výběr rozrostl. (…) Musíme nabízet projekty, které nebudou zajímavé pouze pro malou cílovou skupinu,“ dodal na závěr rozhovoru Sascha Molina z veřejnoprávní NDR.

autor: lukpo
Spustit audio

Související