První potvrzený příjem DAB+ přes Perseidy? Nizozemský web se mýlí

26. říjen 2023

Finský radioamatér Koe Kone zachytil 12. srpna ve večerních hodinách prostřednictvím meteorického roje Perseidy na vzdálenost více než osmi set kilometrů první německý celoplošný DAB+ multiplex DR Deutschland.

Čtěte také

Stejně jako FM vysílání i digitální rádio DAB+ ve III. pásmu je možné přijímat pomocí meteorologického jevu zvaného Perseidy, který letos dosáhl svého vrcholu v noci z 12. na 13. srpna. Portál RadioVisie přinesl tuto zprávu jako senzaci s informací, že jde o první takovýto výskyt, který byl zdokumentován. Sám finský lovec používá ve videu slovo „pravděpodobně“. DAB+ příjem realizovaný přes Perseidy už se ale zadařil před třemi lety ve východní Evropě, na Slovensku.

Slovák vystupující na Facebooku pod identitou Majo dekódoval v srpnu 2020 při automatickém skenování prostřednictvím softwaru v počítači francouzský DAB+ multiplex Lyon-Etendu na kanálu 6A ze vzdálenosti 1052 km. Vzdálenost finského lovce tak překonal přibližně o dvě stě kilometrů. „Na internetu jsem narazil jen na názory, které teoreticky ještě připouštějí odraz signálu v použitelném stavu přes Es vrstvu, ale už ne přes meteorický roj,“ uvedl tehdy Majo.

autor: lukpo

Související