Revoluční systém ASA představuje novou éru bezpečnostních varování

4. říjen 2024

Na veletrhu IFA 2024 v Berlíně představil britský výrobce Frontier Smart Technologies nový standard „Automatic Safety Alert“ (ASA) pro DAB+ rádia, který bude dostupný od léta 2025. Tento systém umožňuje přenos životně důležitých bezpečnostních varování přímo přes rádio bez nutnosti internetového připojení. Typické varovné zprávy zahrnují informace o nebezpečném počasí, evakuacích či výpadcích elektřiny.

Čtěte také

Systém ASA může poskytnout kritické informace i v situacích, kdy jiné komunikační kanály, jako mobilní sítě nebo internet, selhávají. Tím se stává klíčovým nástrojem pro zajištění bezpečnosti obyvatel v době krizí. ASA, dříve známý jako EWS (Emergency Warning System), nastavuje nový standard pro rychlé a spolehlivé informování obyvatel v krizových situacích.

ASA je významným krokem vpřed, který přináší okamžitou reakci na naléhavé situace a zvyšuje bezpečnost obyvatel. Zavedení tohoto systému může také přispět k lepší koordinaci mezi záchrannými složkami a občany, což může hrát zásadní roli při evakuacích či rychlé reakci na přírodní katastrofy.

Čtěte také

Organizace Digitalradio Österreich již oznámilo plány na další informování veřejnosti o zavedení tohoto systému. Integrace ASA do DAB+ přináší technologický pokrok i naději na lepší zvládání krizových situací pomocí spolehlivých varování dostupných všem. Vzhledem k jednoduchosti použití a širokému pokrytí signálem může ASA zajistit, že i ti, kteří nemají přístup k internetu, budou včas informováni o hrozícím nebezpečí. To je obzvláště důležité v odlehlých oblastech nebo v případech, kdy tradiční komunikační prostředky selhávají.

autor: lukpo
Spustit audio

Související