Rozhlasové stanice Expres FM a Classic Praha budou propagovat DAB+, s jeho budoucností jsou opatrné

24. říjen 2022, aktualizováno

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila minulý týden stanici Expres FM první sadu kmitočtů, která ji umožní expandovat na analogové vysílače mimo hlavní město. V oblasti technologie DAB+ je však společnost Seznam.cz ve vyčkávací pozici a situaci pro komerční stanice nevidí příliš optimisticky. Rozhodující má být příští rok.

Čtěte také

„Jsme v jednáních s možnými dalšími soukromými provozovateli DAB+, nicméně v tomto ohledu jsme spíše skeptičtější. Penetrace digitálními přístroji je v ČR bohužel velmi nízká (aktuálně vykazuje DAB+ 14% podíl na poslechovosti, pozn. red.) a pro rádio naší velikosti, jakkoliv bychom si přáli v tomto ohledu celoplochu, nedává ekonomicky valný smysl,“ reagoval na možné rozšíření DAB+ vysílání do dalších oblastí Pierre Beneš, manažer rozvoje rádií Seznam.cz.

Podle Beneše bude problémem zejména cenová politika za šíření v komerčních sítích, které mají odstartovat příští rok, a to i díky probíhající ekonomické krizi. „Dle posledního vývoje to nevypadá, že by vyšší konkurence v sítích DAB+ vedla ke snižování cen – a to ještě nemluvíme vůbec o problematice zvyšujících se cen elektřiny,“ uvedla manažer rozvoje rádií Seznamu, do jehož portfolia stanice Expres FM a Classic Praha spadají.

Čtěte také

Neznamená to ovšem, že by Seznam.cz DAB+ technologii jako takové nevěřil. Stávající šíření stanic prostřednictvím digitálního vysílání se má dočkat propagace na obou okruzích, externí komunikace se však zatím neplánuje. Expres FM a Classic Praha dosahují velmi dobré zvukové kvality zejména v multiplexu COLOR DAB+, kde získal provozovatel pražské a středočeské sítě kvalitní streamy přímo od majitele těchto stanic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související