Šance zachytit multiplex DAB Thueringen ve větší části Čech se zvýšila

4. prosinec 2023

Za poslední měsíc byly spuštěný dva nové vysílače privátního multiplexu DAB Thueringen. Aktuálně je tato programová nabídka šířena celkem ze čtyř oblastí. V praxi se tak navíc zvyšuje i teoretická možnost jejího zachycení na českém území. Doposud byl příjem možný zejména v některých oblastech Krušných hor.

Čtěte také

Digitální rozhlasová síť DAB Thueringen už není šířena pouze z vysílačů Erfurt/Hochheim a Weimar/Großer Ettersberg, ale také nových kót Inselsberg a Jena/Oßmaritz. Vyplývá to z informací zveřejněných na portálu ukwtv.de a také německých diskusních skupinách věnovaných této technologii. Dosah multiplexu se tak v posledním měsíci výrazně zvýšil. Místo jednoho desetikilowattového vysílače jsou nyní v provozu hned tři, doplňuje je dvoukilowattový Erfurt.

Podle informací online databáze na portálu ukwtv.de byl Inselsberg spuštěn 30. října, Jena/Oßmaritz pak o měsíc později. Oba desetikilowattové vysílače fungují s výkonem 10 kW ve vertikální polarizaci. Každá z lokalit vysílá unikátní TII kód, který je možný dekódovat prostřednictvím speciálního softwaru, jako je například QIRX nebo Qt-DAB. Větší šance na zachycení multiplexu DAB Thueringen na kanálu 12B je nyní také na českém území. Využito je aktuálně čtrnáct pozic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související