Vysílání v Ultra HD není hitem ani na satelitu, přiznal operátor Eutelsat. V Česku je cestou streaming

19. srpen 2022

Francouzský satelitní operátor Eutelsat před několika měsíci pořádal webinář, ve kterém se dotknul i problematiky distribuce Ultra HD vysílání. Manažer Cristiano Benzi v něm doslova řekl, že: „Ultra HD nebylo tak úspěšné, jak Eutelsat doufal.“ Firma přenášela začátkem letošního roku na družici přibližně 7000 programů, ve 4K rozlišení jich bylo pouze 34.

Čtěte také

Z pohledu českého satelitního diváka, ale obecně v Evropě, je klíčovou pozicí Eutelsatu 13 stupňů východně, kde jsou zaparkovány družice Hotbird. Jak uvedl například portál Advanced Television, šířeno zde bylo okolo 900 programů, z nichž 457 bylo k dispozici ve vysokém a 425 ve standardním rozlišení. Ve formátu UHD si mohli diváci naladit pouze 14 stanic. Cristiano Benzi považuje tuto skutečnost za nepříliš uspokojující.

„Je pro nás frustrující, že ve vysílání není více UHD kanálů, ale uvědomujeme si, že vybudovat 4K ekosystém je výzva,“ konstatoval Benzi. Zatímco počet domácností se 4K zobrazovači dlouhodobě roste, nové programy s vyšším rozlišením přibývají jen velice pozvolna. V Česku se v posledních letech ukazuje jako snadná cesta pro tento formát, streamované video ve službách, jako jsou mj. Disney+, Apple TV+ nebo Prime Video.

autor: lukpo
Spustit audio

Související