DAB+ multiplexy chce provozovat podnikatel Hájek i nová firma operátora DVB-T2 multiplexu 24

11. září 2023

Český telekomunikační úřad zveřejnil přehled společností, které chtějí v budoucnu provozovat na našem trhu celoplošné, případně regionální komerční sítě ve standardu DAB+. Do aukce regulátora, která proběhne v říjnu, se přihlásili významní hráči i subjekty, které doposud digitální rádio neprovozovaly.

Čtěte také

Telekomunikační regulátor informoval, že do konce srpna obdržel devět obálek s nabídkami na připravovanou aukci. „Úřad vyhodnotil žádosti z hlediska vyhovění stanoveným podmínkám účasti ve výběrovém řízení a na základě doporučení výběrové komise rozhodl, že všech devět žadatelů vyhovělo a mohou se tak zúčastnit aukce,“ informoval ČTÚ. V aukci se objevují nejen známé subjekty jako Czech Digital Group (České Radiokomunikace), RTI cz nebo Teleko digital, ale i zcela nové firmy.

Za společností Broadcast Services se skrývá subjekt, který je napojen na firmy Digital Broadcasting (operátor DVB-T2 multiplexu 24) nebo Progress Digital (experimenální síť PD DAB). Subjekty mají sídlo na totožné adrese. Výběrového řízení se účastní i Fiera Touch. Za ní stojí provozovatel regionálních televizí i-Vysočina.cz nebo TV KLADNo.1. Dalšími subjekty jsou pražské společnosti GG Omikron., Infinity Telecom nebo Play.cz. Nabídku uzavírá provozovatel sítě COLOR DAB+, firma JOE Media.

Čtěte také

Redakce portálu Digitální rádio předpokládá, že o celoplošné multiplexy budou bojovat společnosti České Radiokomunikace, respektive dceřinná firma Czech Digital Group, Broadcast Services (Digital Broadcasting + Progress Digital), RTI cz a Teleko digital. Další firmy se mohou utkat o provoz menších sítí v jednotlivých regionech, což potvrdil naší redakci i Pavel Hájek s Fiera Touch. ČTÚ předpokládá, že by do budoucna mohly v Česku kromě multiplexu ČRo DAB+ fungovat i další dvě celoplošné sítě a až 27 regionálních nabídek.

„Proces výběrového řízení na sítě DAB+ pokračuje. Dne 4. září proběhl akt otevírání obálek a prvotního hodnocení úplnosti žádostí. U několika subjektů bylo vyžádáno dílčí doplňující vysvětlení. Aukce se po zhodnocení splnění podmínek může zúčastnit všech devět přihlášených subjektů. Samotná aukce je plánována v průběhu října a proběhne ve čtyřech aukčních fázích, ve kterých budou postupně rozděleny aukční bloky mezi účastníky aukce,“ uvedl ČTÚ.

autor: lukpo
Spustit audio

Související