Prima otevřela sporem s O2 TV Pandořinu skříňku, operátoři se k požadavku televize staví různě

2. únor 2022

Vyřazení kanálů společnosti FTV Prima není zdaleka jedinou hrozbou, která visela v uplynulých letech nad některým z telekomunikačních operátorů, v tomto případě O2 Czech Republic. V minulosti si prošla de facto stejným procesem i předchůdkyně Vodafone, firma UPC Česká republika, nebo konkurenční Telly. Klienti satelitní televize Skylink nemohou například již dva roky sledovat kanály společnosti Discovery včetně stanic Eurosport.

Prima patří na českém trhu k jedněm z nejznámějších a největších mediálních skupin. Její postavení ale vůči operátorům není úplně jednoduché a jednoznačné. Řadě firem se nelíbí, že mají platit za něco, co mohou diváci sledovat s minimální jednorázovou investici, navíc zcela bezplatně na klasickou terestrickou anténu. Operátoři musí Primě platit nejen za vysílání HD verzí jejich programů, ale také za možnost zpětného zhlédnutí, respektive posunu v čase.

Čtěte také

„Chtít po operátorech nehorázné poplatky za stanice, které jsou šířeny přes anténu, je v současné době ze strany vysílatelů krátkozraké,“ uvedl pro portál Digitální rádio Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která na českém a slovenském trhu provozuje satelitní a internetovou televizi Skylink. Prima nedávno kvůli chystané politice vůči placené televizi přestala v pozemním vysílání šířit své kanály ve vysokém rozlišení. Výjimku tvoří pouze zpravodajská stanice CNN Prima News. 

Prima dnes v rámci mediální přestřelky s O2 novinářům zaslala tiskovou zprávu, ve které uvedla, že za distribuci deseti lineárních kanálů a odloženou sledovanost požaduje navýšení poplatku o nízké jednotky korun za jednu domácnost, což je méně než 5 Kč. Celkovou výši takové částky už ale televize neuvedla. Může se lišit dle individuálních dohod s operátory, které jsou však pochopitelně součástí obchodního tajemství. 

Čtěte také

Z uplynulých let můžeme jmenovat hned celou řadu příkladů, kdy jednání mezi operátorem a danou televizní skupinou nevedla k úspěšnému konci. V minulosti se to týkalo například sporu UPC Česká republika (dnes Vodafone) o HD verze programů Novy, O2 TV (a také Telly) v případě AMC Networks International (kanály Sport 1, Sport 2, Film+ a další) nebo již zmiňovaného Skylinku, který už dva roky nemá v nabídce stanice Discovery a Eurosport. 

Jaromír Glisník ze Skylinku upozorňuje, že klienti O2 TV i přes odpojení programů FTV Prima o jejich vysílání přijít nemusí. „Všichni zákazníci O2 mají přístup ke kanálům Prima díky terestrickému vysílání, kde jsou tyto stanice zadarmo, takže zákazníci O2 o tyto programy nepřijdou,“ konstatuje zkušený manažer, který se již v oboru placené televize na českém trhu pohybuje od jeho začátků v 90. letech. Možnou dohodu mezi Primou a O2 odhaduje „padesát na padesát“.

Čtěte také

Operátoři ale pochopitelně musí na požadavek Primy jako významného mediálního hráče zareagovat. K 1. březnu se tak na technickou realizaci chystá například společnost Vodafone, která provozuje svou televizní platformu kombinující tzv. hybridní distribuci, tedy šíření prostřednictvím kabelových rozvodů a internetu. 

„Diváci Vodafone TV o své oblíbené programy FTV Prima nepřijdou. Nadále našim divákům umožníme funkce jako zpětné přehrávání nebo nahrávání programu. (…) Programy Primy ve zpětném zhlédnutí Vodafone TV nepůjdou přetáčet směrem vpřed. Samozřejmě nejsme rádi, že naši zákazníci nebudou moci používat funkci tak, jak jsou dosud zvyklí, a tento krok nevnímáme z pohledu zákazníků pozitivně,“ konstatuje mluvčí Ondřej Luštinec.

Čtěte také

Společnost T-Mobile, která taktéž provozuje vlastní internetovou a IPTV televizi, má stejně jako Vodafone jasno, jak celou problematiku bude řešit. „Nabídka kanálů T-Mobile TV zůstává  ve vztahu ke společnosti FTV Prima nyní i po 1.3.2022 beze změny. Obchodní vztahy dodavatelů a konkurentů nekomentujeme,“ uvedla pro naši redakci mluvčí T-Mobile Zuzana Svobodová. Klientská základna obou operátorů se pohybuje ve stovkách tisíc. 

Vstříc Primě vychází i další z největších hráčů na trhu, společnost Nej.cz. „V těchto dnech nám skupina Nova a skupina Prima oznámily, že zvyšují distribuční poplatky, a to zejména za možnost zpětného přehrávání již dříve odvysílaného televizního pořadu či za pozastavení živého vysílání, tedy těch služeb, které u vás získaly značnou popularitu,“ napsal zákazníkům v klientská zóně obchodní ředitel Nej.cz Marius Marcolla, která nedávno do nabídky zařadila i loni vzniklé tematické klony Nova Lady, Prima Star a Prima Show.

Čtěte také

„Abychom nemuseli ustupovat od současné technologické kvality přenosu programů, musíme - přinejmenším částečně - promítnout navýšení distribučních poplatků od uvedených dvou držitelů televizních licencí do našeho kreditového systému,“ informoval Marcolla. U skupiny Nova tak dochází k navýšení z dosavadních dvou kreditů na tři a přehrávání se navyšuje o stejnou hodnotu. Prima tvořící skladbu devíti stanic má kreditovou hodnotu 4 místo dosavadní tří. Přetáčení reklam nebude možné. 

„Protože podmínky zákazu přetáčení reklam jsou dosud nejednoznačné, trvalé řešení budeme schopni garantovat pravděpodobně až od letošního dubna. Současně nás majitel programové licence, FTV Prima, spol. s r. o., upozornil, že se teprve v budoucnu rozhodne, zda nevymaže přehrávání s časovým posunem i ze své nabídky úplně,“ upozorňuje klienty Nej.cz obchodní ředitel Marius Marcolla. „Od 1. 3. 2022 budeme za 4 kredity účtovat 40 Kč měsíčně. Po této úpravě vám tak zůstane v základním balíčku jeden kredit k dispozici pro volbu dalšího programu,“ doplnil Marcolla.

autor: lukpo
Spustit audio

Související