Systém nouze v Německu funguje, významně se na něm podílel i digitální rozhlas DAB+

9. prosinec 2022

V den celostátního varování se digitální pozemní vysílání DAB+ ukázalo jako důležitý, robustní a spolehlivý kanál pro přenos zpráv v případě krize. Alarm přes tzv. MoWaS systém federální vlády, vysílače a signálové cesty fungovaly podle očekávání spolehlivě. Veřejní a soukromí poskytovatelé programů se účastnili redakčně a v některých případech pomocí testovacích a aktivovaných poplašných zpráv.

Čtěte také

„Klasické lineární rádio vždy hrálo důležitou roli ve varovném mixu, protože rádia na baterie – nebo autorádia – obvykle fungují i ​​v případě katastrofy. Díky DAB+ s robustní infrastrukturou nyní existuje velmi dobrý nový způsob, jak vydávat spolehlivá varování,“ uvedl při této příležitosti Thorsten Schmiege, prezident Bavorského státního centra pro nová média (BLM).

8. prosince v 11 hodin byla ve společný akční den federální, zemské a místní vlády otestována všechna dostupná výstražná zařízení „Modulárního varovného systému“ (MoWaS). Kromě veřejných a soukromých rozhlasových a televizních stanic to zahrnovalo také sirény, reproduktorové vozy, výstražné aplikace a informační tabule.

Čtěte také

Na poli DAB+ se celostátní akce zúčastnil například rozhlasový dům Deutschlandradio se svými stanicemi Deutschlandfunk, Deutschlandfunk Kultur a Deutschlandfunk Nova. Poté, co byla testovací varovná zpráva spuštěna Spolkovým úřadem pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách, byla ověřena odpovědnými redaktory a poté několikrát přečtena v programu. Na to následně reagovaly přijímače s podporou DAB+.

Rádia ukazovala rolující text s důležitými informacemi v němčině, angličtině a francouzštině. Přijímače DAB+ s barevným displejem přenášely pomocí slide show místo obvyklého loga programu červenou dlaždici s varovnou zprávou. Kromě toho všichni uživatelé aplikace Dlf news obdrželi na své mobilní telefony odpovídající zprávu ve formě mimořádného okna.

Čtěte také

Ve spolkových zemích Bavorsko a Sasko-Anhaltsko bylo v některých případech testováno varování přes DAB+ v reálných podmínkách. V Bavorsku na tuto akci již dříve upozorňovaly zejména soukromé rozhlasové programy. V 11 hodin byla na testovací kanál 10D společnosti Bayern Digital Radio odeslána varovná zpráva. Test obdržely DAB+ přijímače s varovnou funkcí v západních Středních Frankách a jihovýchodním Horním Bavorsku.

Stejně jako v Bavorsku spolupracoval Fraunhofer IIS i v den varování se soukromými celostátními rozhlasovými stanicemi a příslušným státním mediálním úřadem v Sasku-Anhaltsku. Rádio Brocken a rádio SAW spustily testovací poplach na kanálu 11C v 11 hodin. Odpovídající zařízení obdržela testovací hlášení a na displeji rádia se objevily další informace.

Čtěte také

Od roku 2023 bude součástí základních funkcí přijímače další rozvoj klasického varovného hlášení. Kromě zvukové signalizace a hlasových hlášení je systém varování vylepšen tak, aby aktivoval přijímače z pohotovostního režimu. To je výhoda například u radiobudíků. V pozdějších generacích zařízení od roku 2024 se zaměří na přístupnost a také cizí jazyky a rozšířené textové informace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související